wtorek, 4 listopada 2014

Domowa masa makowa

Jak już niedawno wspominałam, wzięłam sobie ostatnio za punkt honoru przygotowywanie rzeczy od początku do końca. A, że zamarzył mi się makowiec na kruchym spodzie, najpierw należało przygotować masę makową. Ale muszę się do czegoś przyznać. Tym razem poszłam trochę na łatwiznę i zamiast makutry, użyłam elektrycznej maszynki do mielenia. Ale i na makutrę przyjdzie czas. Masę makową można przygotować kilka dni wcześniej. Wspaniale przechowuje się w lodówce, co więcej można ją mrozić. 

Domowa masa makowa




500 g maku
10 łyżek miodu
1/2 szkl orzechów włoskich
1/2 szkl orzechów laskowych
1/2 szkl migdałów
1/2 szkl suszonych moreli
1/4 szkl rodzynek
1/4 szkl skórki pomarańczowej kandyzowanej
150 gram masła
woda do parzenia
woda do gotowania








- Mak zalewamy na noc wrzątkiem. Odstawiamy pod przykryciem. Wrzątku nalewamy 3 cm ponad powierzchnię maku.
- Na drugi dzień odsączam. Nalewamy świeżej wody i wstawiamy na wolny ogień na około 25 minut. Po tym czasie mak odcedzamy na drobnym sitku przez gazę przez około 2 godziny. Ważne jest, aby w maku nie została woda.
- Następnie odsączony i przestudzony mak trzykrotnie mielimy na najmniejszych oczkach.
- Do zmielonego maku dolewamy roztopione masło i miód. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Bakalie siekamy i dodajemy do masy.
- Masę odstawiamy na kilka godzin, aby składniki połączyły się.

Tak przygotowaną masę można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania serniko-makowców, drożdżówek z makiem lub strucli z makiem. Sprawdzi się znakomicie.

Smacznego:)

Domowa masa makowa

Domowa masa makowa

Domowa masa makowa

2 komentarze:

  1. Domowa masa makowa jest najlepsza! Żadna kupna nie może się z nią równać! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie nie robiłam masy makowej, ale w tym roku- i to już za parę dni- biorę się za nią osobiście :) Będzie idealna do rogali :)))

    OdpowiedzUsuń