wtorek, 20 stycznia 2015

Crepes - francuskie naleśniki z mąki pszennej

Wczoraj pisałam o galettes - francuskich naleśnikach z mąki gryczanej, które skradły moje serce. Dziś druga odsłona tematu. Crepes to francuskie naleśniki przygotowywane z mąki pszennej, mleka i jajek. Z założenia delikatne wręcz muślinowe. Wymagają odrobiny czasu - bo najlepiej im robi noc spędzona w lodówce, ale warto poczekać. W smaku maślane i mleczne, z wyglądu przypominają koronkę. Tak, takie było moje pierwsze skojarzenie - delikatna, jedwabna koronka. Niezwykle misterne. Wy wymagają nadzienia, ale dobrze się czują w słodkim towarzystwie. Możecie skosztować ich z dżemem pomarańczowym, czekoladą, ale najbardziej docenicie je, gdy spróbujecie ich jedynie z cukrem pudrem.Proporcje i przepis pochodzą z książki Rachel Khoo Mała paryska kuchnia. 
 
Crepes - francuskie naleśniki z mąki pszennej







200 g mąki pszennej typ 550
600 ml mleka
2 jajka
masło klarowane do smażenia
szczypta cukru
szczypta soli













- Mąkę, sól i cukier łączymy w misce. Robimy dołek na środku i wbijamy jajka. Wymieszaj składniki, a następnie dolewaj mleko. Konsystencja powinna przypominać śmietankę kremówkę.
- Ciasto wstawiamy na noc do lodówki. 
- Smażymy na klarowanym maśle. 

Smacznego:)

Crepes - francuskie naleśniki z mąki pszennej

3 komentarze: