Zdarzyło wam się mieć nieodpartą ochotę na grzeszek kulinarny, na mały fast food. Wiecie, że niezdrowe, że ociekające tłuszczem, że prowadzi do cukrzycy, miażdżycy i chorób serca, że uzależnia, ale jednak was kusi. Mam na to sposób. Domowy fast food jest inny. Po pierwsze wiesz, co jesz. Po drugie kontrolujesz ilość tłuszczu, rodzaj wykorzystanych składników i możesz dostosować smak do własnych potrzeb. Wolisz ostrzej proszę bardzo, masz ochotę na coś orientalnego - nie ma problemu. Stripsy w wersji, którą wam przedstawię nie tylko są chrupiące, delikatne, ale przede wszystkim mega zdrowe i można je jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia, bo brak w nich niezdrowych kalorii.
Odchudzone stripsy z kurczaka |
3 szkl mąki pszennej typ 2000
2 żółtka
1 szkl wody gazowanej
sól
słodka papryka
mielone ziele angielskie
sól
pieprz
500 g piersi z indyka
2 łyżki oliwy
- Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy w długie i cienkie paski. Solimy i ostawiamy w chłodne miejsce.
- 2 szklanki mąki mieszamy z białkami, przyprawami i wodą.
- 1 szklankę mąki wsypujemy do oddzielnej mąki.
- Blaszkę smarujemy 1 łyżką oliwy.
- Kawałki indyka zanurzamy w cieście, a następnie w suchej mące. Miską z sucha mąką podrzucamy do momentu, w którym mąka pokryje całe kawałki mięsa.
- Mięso pokryte panierką układamy na blasze, a następnie skrapiamy pozostałą oliwą.
- Pieczemy w temp. 180 C przy funkcji termoobieg przez 15 minut. Jeżeli lubimy siemię lniane przed włożeniem do piekarnika możemy stripsy posypać ziarnami.
- Idealnie smakują z sosem jogurtowym i papryczką chilli.
Smacznego:)
Odchudzone stripsy z kurczaka |
Odchudzone stripsy z kurczaka |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz