poniedziałek, 26 stycznia 2015

Pączki z kremem malinowym

Pączki na całe szczęście swoje są dość neutralne w smaku. Przyjmą na swe barki bardzo wytrawne, ale i bardzo słodkie nadzienie. Ja dziś proponuję coś po środku. Puszysty pączek z kwaskowatym kremem malinowym na bazie serka mascarpone. Posypane cudownie lekkim cukrem pudrem. Uwielbiam słodko kwaśny smak tych pączków. 

Pączki z kremem malinowym

50 g drożdży świeżych
250 ml mleka
550 g mąki pszennej
2 łyżki cukru
60 g masła
200 g mrożonych malin
400 g serca mascarpone
cukier puder
2 jajko
4 żółtka
tłuszcz do smażenia

- Z drożdży, jednej łyżeczki cukru i jednej łyżki mąki przygotowujemy zaczyn, zalewając je ciepłym mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. 

- Jajka mieszamy z dwoma łyżkami cukru pudru i ubijamy delikatną białą masę. 
- Masło roztapiamy i lekko studzimy.

- 500 g mąki przesiewamy, dodajemy do niej rozrobiony zaczyn, ubite jajka oraz masło. Wszystko delikatnie wyrabiamy łyżką.  Ciasto może się wydać zbyt rzadkie, ale będziemy je jeszcze wyrabiać z pozostałą mąką, więc radzę się nie martwić. 

- Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

- Po 30 minutach wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę. Ciasto posypujemy również z wierzchu. Wyrabiamy ciasto przez około 20 minut. W razie konieczności podsypujemy mąką. Tylko robimy to stopniowo i delikatnie, aby ciasto nie stało się zbite. 

- Kiedy ciasto będzie jędrne, sprężyste, a zarazem delikatne rozwałkowujemy je na placek grubości 5 mm i wycinamy pączki. Można to zrobić za pomocą szklanki lub odrywając kawałki i formując dowolnej wielkości kulki. 

- Wykrojone pączki pozostawiamy pod przykryciem na 30 minut - do wyrośnięcia. 
- W tym czasie rozgrzewamy na wolnym ogniu tłuszcz. 

- Na delikatnym ogniu smażymy pączki na rumiany kolor z obu stron. Należy uważać, aby ogień nie był zbyt duży, ponieważ pączki spalą się z zewnątrz, a ni upieką w środku. 

- Usmażone pączki odsączamy na papierowym ręczniku i zostawiamy do wystygnięcia.

- Maliny rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru soku. Miksujemy na gładki mus i łączymy z chłodnym serkiem mascarpone. 

- Ostudzone pączki przekrawamy na pół, wykładamy kremem, a z wierzchu posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego :)


Pączki z kremem malinowym

Pączki z kremem malinowym

Pączki z kremem malinowym

6 komentarzy:

  1. Bardzo smakowite ! I ten malinowy krem..mm bajka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że zachęcają do próbowania :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Cudowne :) Uwielbiam wszystko co malinowe. A do tego jeszcze pączki. Mmmm :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam ponownie :) Już niedługo więcej słodkości na tłusty czwartek

      Usuń