niedziela, 29 marca 2015

Mazurek ferrero rocher

Inspiracji nie trudno się domyślić, czytając tytuł wpisu. A co wyszło zobaczcie sami. Jest kruchy, jak przystało na mazurka, jest nieziemsko słodki, jak mazurkowi nakazane i jest też bajecznie pyszny. Jest dla wszystkich wielbicieli czekolady, orzechów i kruchego ciasta. No i jeszcze dla tych, którzy lubią lekko zakrapiane ciacha.

 
 
Składniki:

120 g masła
350 g mąki pszennej
100 g cukru
2 jajka
2 łyżki śmietany 18 %
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g cukru
300 ml mleka kondensowanego
100 g czekolady gorzkiej 65 %
3 łyżki kakao
200 g orzechów laskowych
50 ml spirytusu
10 pralinek ferrero rocher



Przepis:

- Z masła, mąki, cukru, jajek, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Kiedy składniki się połączą lepimy kulkę i wkładamy ją na kilka godzin do lodówki.
- Na patelni równomiernie rozsypujemy cukier i ustawiamy na małym ogniu. Nie mieszamy. Czekamy aż cały się równomiernie rozpuści. W tym czasie w drugim rondelku podgrzewamy mleko z kakao. Kiedy cukier się rozpuści, a mleko podgrzeje, delikatnie i powoli wlewamy mleko do rozpuszczonego cukru cały czas mieszając. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę i na małym ogniu redukujemy do 1/3 objętości. Następnie studzimy. 
- Ciastem wykładamy foremkę do pieczenia. Układamy na cieście papier do pieczenia i obciążamy go suchą fasolą. Pieczemy przez 15 minut w temp. 180 C. Następnie ściągamy papier i obciążenie i dopiekamy jeszcze przez 5-7 minut.Wyciągamy z piekarnika i studzimy. 
- Orzechy  drobno siekamy i dosypujemy do masy czekoladowej, dokładnie mieszamy, a następnie masę łączymy ze spirytusem. Masę wylewamy na wystudzony spód, wkładamy do lodówki na całą noc. Po wyjęciu dekorujemy przekrojonymi na pół pralinkami. 

Smacznego :)

3 komentarze: