wtorek, 31 marca 2015

Muffiny z białą kiełbasą i kremem chrzanowo koperkowym

Wytrawne muffiny to świetne rozwiązanie  na Wielkanocne śniadanie. Pyszne razowe ciasto, świeże zioła, domowa biała kiełbasa, a do tego krem z chrzanem i koperkiem. To się nie może nie udać i to musi smakować :) W przygotowaniu bajecznie proste. Pomoc dzieci mile widziana :) Muffiny z powodzeniem można przygotować dzień wcześniej. Bardzo dobrze przechowują się w lodówce. Na drugi dzień wystarczy nałożyć na nie krem i udekorować. 



Składniki

1 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki pszennej razowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g ugotowanej białej kiełbasy
2 jajka
1/2 szkl oleju
sól
pieprz
pęczek natki pietruszki
pęczek szczypiorku
1 szkl serka kremowego
2 łyżki świeżego chrzanu
1 pęczek koperku
1/2 szkl mleka


Przepis:

- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dolewamy mleko, dodajemy jajka i olej. Całość solimy i obficie doprawiamy pieprzem. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 
- Kiełbasę kroimy w drobną kostkę, pietruszkę i szczypiorek siekamy. Wszystko dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. 
- Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp 180 C przez 25 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia. 
- Serek mieszamy z chrzanem i posiekanym koperkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Nakładamy na wystudzone muffiny.

Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz