sobota, 28 marca 2015

Żurek z białą fasolą i wędzonym boczkiem

Pyszny, kwaśny, chrzanowy i śmietankowy, pełny majeranku. Wraz z białą fasolą i wędzonym boczkiem. Przygotowywany na wywarze z wędzonki i jarzynki. Z chrupiącymi boczkowymi chipsami. Pyszny. Spróbujcie koniecznie :) 



Składniki:

3 marchewki
1 pietruszka
1 seler
1 cebula
1 por
300 g wędzonego surowego boczku
300 g białej fasoli
500 ml zakwasu na żur
3-4 łyżki śmietany 18 %
5 cm korzenia chrzanu
1 główka czosnku



Przepis:

- Warzywa dokładnie myjemy i zalewamy wodą. Dokładamy 200 g wędzonego boczku wraz z liściem laurowym i zielem angielskim oraz główką czosnku przekrojoną na pół. Gotujemy do miękkości. 

- Wyciągamy mięso i warzywa i kroimy na mniejsze kawałki. 

- Do wywaru dolewamy zakwas, dokładamy śmietany i starty chrzan. Doprawiamy majerankiem.

- Fasolę namoczoną dnia poprzedniego, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, następnie odcedzamy. 

- Z pozostałego boczku wykrawamy cienkie plasterki i smażymy je na suchej patelni na rumiano. 

- Do zagotowanego wywaru dokładamy warzywa, pokrojony boczek, ugotowaną fasolą. Nakładamy na talerz i dekorujemy chipsami z boczku. 

Smacznego :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz