sobota, 27 czerwca 2015

Spaghetti razowe z bobem, suszonymi pomidorami i świeżą bazylią

Jest szybkie, pod warunkiem, że ugotujecie i obierzecie bób dzień wcześniej, jest pyszne i tu warunków już nie ma. Suszone pomidory, słodki bób, czosnek i świeża aromatyczna bazylia. do tego odrobina soli oraz chilli i mamy wspaniały obiad dla wszystkich głodomorów. Spróbujcie :) 



Spaghetti razowe z bobem i suszonymi pomidorami



Składniki:

200 g świeżego bobu
10 pomidorów suszonych z zalewy olejowej
3 ząbki czosnku
1 zielone chilli
pęczek świeżej bazylii
makaron razowy spaghetti 


Spaghetti razowe z bobem i suszonymi pomidorami


Przepis:

- W garnku nastawiamy wodę z solą i doprowadzamy do wrzenie. Wrzucamy do niej bób na 5-7 minut w zależności od wielkości ziaren.  W misce przygotowujemy lodowatą wodę. Po 7 minutach wyciągamy cedzakiem bób i od razu wkładamy do bardzo bardzo zimnej wody. Następnie bób obieramy ze skórki. 

- A w tym czasie gotujemy wodę na makaron. Sam makaron natomiast gotujemy al dente. 

- Pomidory wyciągamy z zalewy i kroimy na mniejsze części. Czosnek, chilli i bazylię siekamy. 

- Na dno patelni wylewamy odrobinę oliwy i wrzucamy na nią pomidory wraz z czosnkiem i chilli, lekko je podgrzewamy. Następnie dodajemy bób i ugotowany makaron. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aby cały makaron pokrył się smakiem pomidorów i czosnku. Na koniec wyłączamy gaz i dosypujemy posiekaną świeżą bazylię. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i podajemy na ciepło. 

Smacznego :) 

Spaghetti razowe z bobem i suszonymi pomidorami

Spaghetti razowe z bobem i suszonymi pomidorami

Bóbmania

6 komentarzy: