czwartek, 27 sierpnia 2015

Risotto z kurkami i serem bursztyn

Jak są kurki, to musi być i risotto. Aksamitne, maślane z nutą dojrzałego sera - tym razem bursztyn. Uwielbiam kurki, uwielbiam risotto i uwielbiam ser. I choć risotto uchodzi za pracochłonne danie, wymaga tylko 30 minut w kuchni i jest potrawą jednogarnkową, więc warto poświęcić mu tę chwilę. 




Składniki:

100 g ryżu arborio 
500 ml bulionu warzywnego
100 ml białego wina 
300 g kurek
50 g sera bursztyn
pieprz
2 łyżki masła
1 mała cebula



Przepis:

- Jedną łyżkę masła rozpuszczamy na patelni. Pokrojoną cebulę wkładamy na roztopione masło. Lekko solimy i czekamy aż się zeszkli. Następnie wsypujemy ryż i czekamy aż będzie przezroczysty. 
- Kolejno wlewamy na patelnię wino i czekamy, aż odparuje. Kiedy to nastąpi dolewamy 1 chochlkę bulionu. Czekamy aż się wchłonie. Dolewamy kolejną, ponownie czekamy i tak do momentu, kiedy skończy nam się płyn. 
- Na osobnej patelni rozgrzewamy drugą łyżkę masła. Wyczyszczone kurki przesmażamy wraz z odrobiną soli i pieprzu. Przesmażone kurki dodajemy do ryżu, a patelnię deglasujemy odrobiną bulionu i wlewamy do risotto. Kiedy ryż wchłonie cały płyn i będzie gotowy, wyłączamy gaz i dokładamy starty na drobnych oczkach ser bursztyn. Dokładnie mieszamy i podajemy na gorąco. Doprawiamy czarnym pieprzem. 

Smacznego :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz