środa, 2 września 2015

Pizza z kwiatami cukinii, anchois i mozzarellą

W ramach klasycznej środy zapraszam was dziś na pizzę. Nie będzie to jednak zwykła pizza. Zabraknie w niej pomidorów, zaoszczędzono również bazylii. Pojawiają się za to kwiaty cukinii i anchois. Pierwszy raz spotkałam się z tą pizzą oglądając program Anthony'ego  Burdain "Postój", akurat był w Rzymie i wybierał się do niewielkiej pizzerii prowadzonej przez energicznego i pełnego zapału Włocha. Do dziś dźwięczą mi w uszach jego słowa: "To stara szkoła, tradycyjny zestaw: mozzarella i kwiaty cukinii... z anchois. Uuuuu, ale to dobre. Pragniesz tego, życie byłoby lepsze gdybyś mógł to mieć już teraz. Rzuć rodzinę, zostaw dzieci[...] wiem, że tego pragniesz."  I jeszcze ten Włoch wyliczający składniki na palcach : jeden, dwa, trzy... jeden, dwa, trzy. Od razu zapragnęłam spróbować i nie pożałowałam. Wy też spróbujcie, a będziecie zachwyceni. 





Składniki:

1 szkl mąki pszennej
20 g drożdży
1/2 szkl ciepłej wody
sól
oliwa z oliwek
5-6 kwiatów cukinii - najlepiej z młodymi cukiniami
6-7 płatków anchois
200 g sera mozzarella
szczypta soli


Przepis:

- Z ciepłej wody, drożdży i 1 łyżki mąki wyrabiamy zaczyn. Odstawiamy go na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie dosypujemy resztę mąki i delikatnie wyrabiamy sprężyste ciasto. Na koniec podlewamy je odrobiną oliwy i wmasowujemy ją w ciasto. Odstawiamy na kolejne 20 minut. 
- Kwiaty cukinii lekko płuczemy i osuszamy na ręczniki papierowym, anchois kroimy w drobniejsze kawałki.
- Ciasto rozprowadzamy ręką na ciepłej blaszce, delikatnie smarujemy oliwą, następnie układamy kwiaty cukinii, anchois i porozrywaną na małe kawałki mozzarellę. 
- Pieczemy w 220 C przez 12 minut. 

Smacznego:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz