Twarogowe bułeczki z serkiem i kruszonką spełniają wszystkie kryteria śniadaniowe moich dzieci. Po pierwsze jest to buła, po drugie jest to ciasto, pod trzecie jest zdrowe, po czwarte jest chrupiące od migdałów, po piątek słodkie od kruszonki. Cudowne w tym przepisie jest to, że nie ma problemu z transportem, nie zawiera dodatkowych elementów typu masło, wędlina czy inne dodatki, które potrafią uciekać ze zwykłej kanapki, bardzo łatwo ją zjeść nawet w biegu (a dzieci w szkole, na przerwie biegają). No i po ostatnie są po prostu pyszne.
Składniki:
400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g mąki migdałowej
150 ml mleka
200 g serka twarogowego zmielonego
1 jajko
100 g masła
100 g migdałów w płatkach
50 g cukru brązowego
50 g drożdży
szczypta soli
50 g masła
4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
4 łyżki brązowego cukru
Przepis:
- Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże, 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia.
- Do wyrośniętego zaczynu dodajemy ser oraz jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Dosypujemy stopniowo mąkę oraz płatki migdałów wraz z cukrem i wyrabiamy gładkie ciasto. Na koniec roztapiamy masło i lekko przestudzone wlewamy do ciasta. Całość zagniatamy tak długo, aż ciasto spije masło. Ostawiamy do wyrośnięcia na co najmniej pół godziny.
- W tym czasie formę do muffinów smarujemy masłem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwanaście równych części i z każdej części formujemy zgrabną kulkę. Wkładamy w formę do muffinów i odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 C.
- 50 g masła łączymy z 4 łyżkami mąki pszennej pełnoziarnistej oraz 4 łyżkami brązowego cukru. Całość rozgniatamy w palcach do osiągnięcia konsystencji mokrego piasku.
- Wyrośnięte bułeczki posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 15 - 17 minut.
Smacznego :)
„Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ dostarczają niezbędnych witamin i mikroelementów potrzebnych w ich rozwoju.”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz