czwartek, 3 września 2015

Owocowa terrina

Któż nie lubi szybkich, prostych i smacznych deserów. A jeżeli dodamy do tego twarożek i mnóstwo, mnóstwo owoców to już lubić taki deser muszą nawet Ci, którzy deserów nie lubią wcale. Nie za słodki, bardzo owocowy i sprytnie szybki w przygotowaniu. Nie wymaga wielu składników, ani żadnej wprawy. Nie wymaga piekarnika, ubijaków i mieszadeł. Wystarczy czajnik z gorącą wodą i łyżka. Zapraszam serdecznie.





Składniki:

200 g malin
200 g jeżyn
200 g borówki amerykańskiej
250 g serka potrójnie zmielonego
1 galaretka malinowa
1 galaretka cytrynowa
50 g ciasteczek amaretti



Przepis:

- Owoce dokładnie czyścimy i pozbawiamy wszelkich niejadalnych części. Wkładamy do lodówki na godzinę, aby były mocno zimne.
- Przygotowujemy silikonową foremkę do keksu. 
- Zagotowujemy wodę i odmierzamy 2 razy po 100 ml. W jednej porcji rozpuszczamy galaretkę malinową, w drugiej cytrynową. 
- Do malinowej galaretki przekładamy owoce i delikatniej mieszając, obtaczamy wszystkie galaretką. Nie chodzi o to, aby galaretka przykryła owoce, ale aby je pokryła. Nie mieszamy zbyt długo i intensywnie, bo z malin zrobi się pacia. Pokryte galaretką owoce wykładamy na dno keksówki. 
- Drugą galaretkę mieszamy z serkiemi pokruszonymi lekko ciasteczkami. Całość wylewamy na owoce z galaretką, wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. 
- Po ostudzeniu wyciągamy z formy silikonowej, powinno ładnie odchodzić od brzegów. Jeżeli tak się nie dzieje, można formę zanurzyć w ciepłej wodzie na kilka sekund. Wyciągamy w taki sposób, aby owoce znalazły się na górze. Dekorujemy owocami i jadalnymi kwiatami. 

Smacznego :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz