czwartek, 27 sierpnia 2015

Galette z jeżynami

Rustykalna tarta zagościła u mnie w domu na dłużej. A że pierwsza zniknęła w mgnieniu oka i w prezencie dostałam pyszne jeżyny, dziś przedstawiam wam tartę z jeżynami. Jeżyny mają to do siebie, że są kwaśne więc wymagają odrobinę więcej cukru. Pyszny deser do kubka miętowej herbaty w ciepłe sierpniowe popołudnie. Gorąco polecam.




Składniki:

200 g mąki pszennej
100 g masła
1 jajko
50 g cukru
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki pszennej lub kaszki manny
2 łyżki cukru pudru
200 g świeżych lub mrożonych jeżyn





Przepis:


- Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier, śmietanę, jajko i zimne masło. Wyrabiamy kruche ciasto i odstawiamy je do lodówki na godzinę.
- Jeżyny dokładnie płuczemy pod zimną wodą i osuszamy. W misce mieszamy je z kaszką manną lub mąką pszenną i jedną łyżką cukru pudru.
- Zimne ciasto rozwałkowujemy, na blacie obsypanym mąką, na grubość 2 mm. Na środku układamy jeżyny. Kolejno delikatnie podważają brzegi ciasta zawijamy je na wierzch owoców, tak aby powstało nam zgrabne kółko z dziurką po środku. 
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.
- Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)  





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz