niedziela, 10 lutego 2013

chałka na niedzielne śniadanie

Z proporcji wyjdą trzy spore chałki. Do posypania chałki zamiast maku można użyć wiórków migdałowych, sezamu lub kruszonki.

1 kg mąki pszennej
100 g drożdży
1 i 1/4 szklanki mleka
szczypta soli
1/2 szklanki oleju
1 całe jajko
2 żółtka
7 łyżek cukru












- 1 szklankę mleka lekko podgrzewamy, zdejmujemy z gazu dodajemy cukier, 3 łyżki mąki i drożdże, roztrzepujemy na gładką masę, pozostawiamy do wyrośnięcia
- do miski wsypujemy mąkę i sól
- w osobnej misce roztrzepujemy jajko, żółtka i olej
- do miski z mąką i solą wlewamy wyrośnięty rozczyn z drożdży i jajka z olejem
- wyrabiamy ciasto na gładką masę, jeżeli jest zbyt suche dolewamy stopniowo mleka, jeżeli zbyt mokre dosypujemy odrobinę mąki
- ciasto drożdżowe potrzebuje czasu, dlatego wyrabiamy je tak długo, aż będzie gładkie i pojawią się nam pęcherzyki powietrza
- wyrobione ciasto wstawiamy do miski wysypanej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na trzy równe części
- każdą część dzielimy na cztery mniejsze, z których rolujemy wałeczki
- wałeczki łączymy z jednej strony i pleciemy z nich  dość ciasny warkocz
- wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy makiem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia
- pieczemy w temperaturze 180 C przez 20 minut
- jeżeli pieczemy wszystkie trzy chałki jednocześnie, pamiętajmy, aby zostawić im trochę miejsca, gdyż w piekarniku urosną
- najlepsze są, gdy odpoczną około 1 godziny

Smacznego:)




-

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz