poniedziałek, 11 lutego 2013

Schab z orzechami i bazylią w towarzystwie sałatki z czerwonej kapusty

Przepis na około 4 - 6 porcji. Lekka alternatywa dla tradycyjnych schabowych, którym trzeba poświęcić znacznie więcej czasu, tłuszczu i węglowodanów.

Schab

500 g schabu bez kości
150 g orzechów włoskich
garść liści bazylii
sok z 1/4 cytryny
sól
kolorowy pieprz
2 łyżeczki oliwy

Sałatka

1/2 główki czerwonej kapusty
1 jabłko
1 marchewka
1 czerwona cebula
1/2 łyżki majonezu
1/2 łyżki jogurtu naturalnego
sól
kolorowy pieprz


Przygotowanie schab

- mięso dzielimy na sześć zgrabnych kotletów, zawijamy w folię spożywczą (każdy osobno:)) i rozbijamy na cienkie kotlety, solimy, pieprzymy i smarujemy 1 łyżeczką oliwy (1 łyżeczka wystarcza na wszystkie kotlety), odstawiamy na pół godziny 
- orzechy siekamy drobno, bazylię kroimy w drobne prążki i dodajemy do orzechów, zalewamy sokiem z cytryny i 1 łyżeczką oliwy, solimy i pieprzymy do smaku
- zamarynowane kotlety smażymy na patelni grillowej, równie dobrze nada się patelnia teflonowa (nie dodajemy już tłuszczu), smażymy przez 1-2 minut z każdej strony, aby złapały rumiany kolor, ale nie wyschły
- po zdjęciu z patelni posypujemy orzechami z bazylią

Przygotowanie sałatka

- kapustę szatkujemy w miarę drobno, solimy i odstawiamy na 10 minut
- jabłko i marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach
- cebulę kroimy w drobną kostkę
- wszystko razem łączymy w misce
- dodajemy majonez wraz z jogurtem
- doprawiamy do smaku pieprzem i solą

Smacznego:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz