Schab
500 g schabu bez kości
150 g orzechów włoskich
garść liści bazylii
sok z 1/4 cytryny
sól
kolorowy pieprz
2 łyżeczki oliwy
Sałatka
1/2 główki czerwonej kapusty
1 jabłko
1 marchewka
1 czerwona cebula
1/2 łyżki majonezu
1/2 łyżki jogurtu naturalnego
sól
kolorowy pieprz
Przygotowanie schab
- mięso dzielimy na sześć zgrabnych kotletów, zawijamy w folię spożywczą (każdy osobno:)) i rozbijamy na cienkie kotlety, solimy, pieprzymy i smarujemy 1 łyżeczką oliwy (1 łyżeczka wystarcza na wszystkie kotlety), odstawiamy na pół godziny
- orzechy siekamy drobno, bazylię kroimy w drobne prążki i dodajemy do orzechów, zalewamy sokiem z cytryny i 1 łyżeczką oliwy, solimy i pieprzymy do smaku
- zamarynowane kotlety smażymy na patelni grillowej, równie dobrze nada się patelnia teflonowa (nie dodajemy już tłuszczu), smażymy przez 1-2 minut z każdej strony, aby złapały rumiany kolor, ale nie wyschły
- po zdjęciu z patelni posypujemy orzechami z bazylią
Przygotowanie sałatka
- kapustę szatkujemy w miarę drobno, solimy i odstawiamy na 10 minut
- jabłko i marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach
- cebulę kroimy w drobną kostkę
- wszystko razem łączymy w misce
- dodajemy majonez wraz z jogurtem
- doprawiamy do smaku pieprzem i solą
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz