poniedziałek, 25 lutego 2013

domowe trufle czekoladowo - miętowe

Jak już zdarzyło mi się napisać - uwielbiam domowe łakocie. Nie wyobrażam sobie życia bez mięty, na słodko i na słono, na gorąco i na zimno. Czekolada świetnie z miętą współgra. Domowe przygotowanie łakoci pozwala nam kontrolować ilość cukru i smak trufli. Do ich zrobienia używam gorzkiej czekolady, bo taką najbardziej lubię, ale z powodzeniem możecie użyć czekolady słodkiej. Taki przepis na małe "Conieco" w pochmurne dni.



trufle czekoladowo - miętowe







400 g gorzkiej czekolady 60%
50 g masła
50 ml mleka
1 łyżka cukru waniliowego
50 ml likieru miętowego lub esencji miętowej
100 g płatków migdałowych
mielona kawa do obtoczenia

















- czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy zacznie się topić dolewamy do niej mleko, likier miętowy i dodajemy pokrojone bardzo drobno masło, rozpuszczamy i mieszamy tak długo, aż wszystkie składniki połączą się
- siekamy płatki migdałowe i dodajemy do rozpuszczonej czekolady
- masę czekoladową odstawiamy do wystygnięcia, a następnie do lodówki na około 1 godzinę
- po godzinie wyciągamy masę z lodówki i formujemy "kulki", które obtaczamy w mielonej kawie
- schładzamy przez noc
- domowe trufle lubią lodówkę, w której spokojnie mogą spędzić jakiś czas, o ile będą musiały

Smacznego:)

trufle czekoladowo - miętowe

trufle czekoladowo - miętowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz