niedziela, 24 lutego 2013

Pijana szarlotka

Szarlotka dobra jest o każdej porze roku, każdego dnia, o każdej godzinie. Nic nie działa tak uspokajająco jak rozchodzący się po domu zapach pieczonych jabłek i gruszek. Dziś szarlotka w wersji dla dorosłych - z whisky.


Pijana szarlotka
450 g mąki pszennej typ 1850 
200 g masła
150 g cukru
1 żółtko
1 jajko
3 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 kg jabłek
1/2 kg gruszek
2 łyżki cukru waniliowego
75 ml whisky 













- jabłka i gruszki obieramy ze skórki, wydrążamy i dzielimy na mniejsze części (kostkę ok. 3x3)
- owoce przekładamy na patelnię i zasypujemy cukrem waniliowym smażymy tak długo, aż puszczony przez owoce sok wyparuje
- pod koniec smażenia podlewamy owoce whisky i podpalamy je
- gdy opary alkoholowe przestaną się palić, wyłączamy gaz i odstawiamy farsz do wystygnięcia
- z mąki, masła cukru, jajka, żółtka i jogurtu zagniatamy kruszonkę (tak długo ugniatamy składniki, aż osiągną konsystencję mokrego piasku)
- dzielimy kruszonkę na pół, jedną częścią wysypujemy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
- kruszonkę na spodzie mocno ugniatamy i dociskamy, tak aby była spójna i równomiernie przykryła całe dno tortownicy
- wkładamy na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C
- po wyjęciu z piekarnika na spód rozkładamy wystudzone owoce i zasypujemy pozostałą częścią kruszonki
- ponownie wkładamy do piekarnika i pozostawiamy w nim na 20 - 25 minut (kruszonka ma się zrumienić)
- szarlotkę można podać na ciepło z lodami lub na zimno z ciepłym sosem karmelowym

Smacznego:)

Pijana szarlotka

Pijana szarlotka

1 komentarz: