sobota, 23 lutego 2013

Karmazyn w sosie pomarańczowo - maślanym

Karmazyn w sosie pomarańczowo - maślanym, jakkolwiek skomplikowanie to nie brzmi, to w przygotowaniu jest bajecznie proste i wymaga niewiele czasu. Efekt za to wyśmienity. Biały, mięsisty karmazyn i słodko słony sos pomarańczowy - pychota. 


Karmazyn w sosie pomarańczowo - maślanym
Karmazyn:

2 tuszki karmazynu
sól
pieprz kolorowy grubo mielony
1 łyżka oliwy lub oleju
2 łyżki sosu sojowego


Sos pomarańczowo - maślany:

1/2 dużej pomarańczy lub 1 mała
2 łyżki sosu sosjowego
1/4 szklanki soku pomarańczowego
2 ząbki czosnku
1/4 świeżego chilli
2 łyżeczki masła







- rybę musimy dokładnie umyć, usunąć wszystkie nieczystości i łuski
- każdą tuszkę przecinamy wzdłuż kręgosłupa na pół i układamy skórą do góry
- skórę nacinamy w paru miejscach
- tuszki od wewnętrznej strony lekko solimy
- od zewnętrznej doprawiamy grubo zmielonym pieprzem
- polewamy sosem sojowym i oliwą
- pieczemy w temperaturze 180 C przez 15-20 minut

Sos pomarańczowo maślany

- na rozgrzaną patelnię wkładamy miąższ (bez błon i skórek) z pomarańczy, sos sojowy i sok z pomarańczy
- dodajemy przekrojone i zmiażdżone ząbki czosnku oraz posiekane chilli
- redukujemy o 1/4 i dodajemy, pokrojone w drobną kostkę, masło
- kiedy masło się rozpuści i połączy z sosem wyłączamy gaz

Sosem polewamy upieczone karmazyny

Smacznego:)

Karmazyn w sosie pomarańczowo - maślanym

1 komentarz:

  1. przepis to mistrzostwo, ryba chrupiąca, a sos winny, lekko slony i pikanntny. rewelacja, na pewno zabłyśnie na wigilijnym stole. polecam

    OdpowiedzUsuń