sobota, 16 lutego 2013

grillowana kanapka z chorizo i cukinią

Poniżej podam składniki na jedną kanapkę. Kanapka jest bardzo syta, ale przy tym orzeźwiająca. Idealnie nadaje się na drugie śniadanie, lunch, brunch czy kolację. Można do jej przyrządzania wykorzystać każdy rodzaj chleba - wasze upodobania, wasz wybór.  

kanapka z chorizo i cukinią

2 kromki ulubionego chleba 
100 g mozzarelli
2 duże plasterki chorizo
1/4 małej cukini
2 łyżeczki majonezu lub jogurtu greckiego
1/4 łyżeczki soku z cytryny
1/4 łyżeczki świeżego chilli
sól i pieprz do smaku
















- na dobry początek musimy upiec chleb na grillu lub patelni grillowej, z każdej strony tak długo, aż złapie ładny kolor i stanie się chrupiący
- tymczasem możemy przygotować sos, do miseczki wkładamy majonez lub jogurt grecki, dodajemy chilli, sok z cytryny i sól, wszystko razem mieszamy tak długo, aż smaki się połączą
- cukinię kroimy na cieniutkie plasterki, grubości około 1 milimetra i obsmażamy po 20 sekund z każdej strony
- spodnią kromkę smarujemy łyżką majonezu (jogurtu) z chilli i układamy na niej usmażoną cukinię
- następnie kładziemy na kanapce chorizo, a na niej mozzarellę  pokrojoną w plastry
- na koniec jeszcze jedna warstwa cukinii i majonezu (jogurtu) z chilli
- wszystko przykrywamy drugą kromką, kroimy na pół

Smacznego:)

kanapka z chorizo i cukinią

kanapka z chorizo i cukinią


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz