pączki |
10 dag drożdży
150 g cukru
500 ml mleka
6 żółtek
6 łyżek oleju
2 kieliszki spirytusu
sok z 1/4 cytryny
szczypta soli
1 łyżka cukru waniliowego
tłuszcz do smażenia (może być olej, może być smalec)
Zaczynamy od zaczynu:)
- drożdże mieszamy z 50 g cukru, połową ciepłego mleka i 200 gramami mąki, ucieramy na gładką masę, odstawiamy do wyrośnięcia
- żółtka ucieramy z cukrem na puch
- do miski wsypujemy pozostałą część mąki, dodajemy ubite żółtka, wyrośnięty zaczyn, cukier waniliowy, sok z cytryny, sól, pozostałą część mleka i spirytus - wyrabiamy na gładkie ciasto, na końcu dodajemy olej i jeszcze chwilę wyrabiamy, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia.
- wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość 1 cm, szklanką wykrawamy pączki,
- smażymy na złoty kolor z obu ston.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz