wtorek, 5 lutego 2013

lekka alternatywa dla pączków

czyli tłusty czwartek w zdrowej wersji

Babeczki marchewkowo-jabłkowe

Babeczki marchewkowo-jabłkowe
(proporcje na około 25 babeczek)

3 duże marchewki
1 jabłko
1 szkl. cukru
100 g orzechów laskowych
15 g drożdży
2 jajka
1/2 szkl. oleju
3 łyżki ciepłej wody
1 łyżka cukru waniliowego
2 szkl. mąki orkiszowej
1 szkl. mąki przennej typ 450 lub 500
1 cm świeżego imbiru






- z drożdży, 1 łyżeczki cukru i 3 łyżek ciepłej wody robimy zaczyn - wszystko mieszamy na gładką masę i odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować
- marchewkę i jabłko ścieramy na tarce na drobnych oczkach,
- do marchewki i jabłka dodajemy cukier, cukier waniliowy, 2 całe jajka, 2 szkl. mąki orkiszowej i 1 szkl. mąki przennej
- orzechy siekamy na drobno i dodajemy do masy
- następnie dodajemy zaczyn z drożdży i 1/2 szkl. oleju
- na koniec ścieramy 1 cm świeżego imbiru
- całość wyrabiamy łyżką tak, aby składniki się połączyły
- odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia
- piekarnik nastawiamy na 180 C
- formę do babeczek wykładamy papilotkami i każdą wypełniamy czubatą łyżką masy
- dobrze jest zostawić trochę miejsca od góry papilotki, ponieważ babeczki urosną w piekarniku
- pieczemy przez 25 - 30 minut na termoobiegu (do suchego patyczka)
- po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem

W wersji bardziej bogatej można udekorować babeczki bitą śmietaną kremówką lub czekoladą. Jeżeli chcemy zaoszczędzić na kaloriach można zrezygnować z posypywania cukrem pudrem.

Smacznego :)

Babeczki marchewkowo-jabłkowe

Babeczki marchewkowo-jabłkowe

Babeczki marchewkowo-jabłkowe

Babeczki marchewkowo-jabłkowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz