Pietruszkowe kotleciki |
200g mielonej piersi z kurczaka
1 pęczek pietruszki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
Zielony majonez
100 g majonezu
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
sok z 1/4 cytryny
Kotleciki:
- do mielonej piersi z kurczaka dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i wyciśnięte ząbki czosnku, doprawiamy do smaku pieprzem i solą,
- na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu układamy małe kotleciki
- smażymy z każdej strony po 2-3 minuty
Majonez:
- do blendera wkładamy majonez oraz wszystkie posiekane zioła, solimy i wyciskamy sok z cytryny
- miksujemy tak długo, aż zioła puszczą kolor
- po zakończeniu miksowania warto spróbować i jeszcze raz doprawić
Kotleciki są lekkie, można je usmażyć, ale również ugotować w lekko osolonej wodzie. Ja podaje je czasami z małymi bułeczki, jako mini hamburgery. Idealne na przyjęcia dla dorosłych i dla dzieci.
Smacznego:)
Pietruszkowe kotleciki |
Pietruszkowe kotleciki |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz