poniedziałek, 4 lutego 2013

Pietruszkowe kotleciki z zielonym majonezem

Pietruszkowe kotleciki
Kotleciki

200g mielonej piersi z kurczaka
1 pęczek pietruszki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku

Zielony majonez

100 g majonezu
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
sok z 1/4 cytryny






Kotleciki:

- do mielonej piersi z kurczaka dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i wyciśnięte ząbki czosnku, doprawiamy do smaku pieprzem i solą,
- na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu układamy małe kotleciki
- smażymy z każdej strony po 2-3 minuty


Majonez:

- do blendera wkładamy majonez oraz wszystkie posiekane zioła, solimy i wyciskamy sok z cytryny
- miksujemy tak długo, aż zioła puszczą kolor
- po zakończeniu miksowania warto spróbować i jeszcze raz doprawić

Kotleciki są lekkie, można je usmażyć, ale również ugotować w lekko osolonej wodzie. Ja podaje je czasami z małymi bułeczki, jako mini hamburgery. Idealne na przyjęcia dla dorosłych i dla dzieci.

Smacznego:)
Pietruszkowe kotleciki

Pietruszkowe kotleciki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz