poniedziałek, 4 lutego 2013

Dip z pieczonej papryki i czosnku

Dip z pieczonej papryki
4 czerwone papryki
1 główka czosnku
1 pęczek pietruszki
1 łyżka płatków wsianych lub otrębów przennych
sól, pieprz do smaku
















- paprykę wstawiamy do nagrzanego do 200 c piekarnika pod grill, pozwalamy przypalić się skórce z każdej strony,
- kiedy papryka będzie mocno rumiana z każdej strony wyjmujemy ją jeszcze ciepłą i wkładamy do foliowego worka, szybko szczelnie zamykając
- po kwadransie otwieramy worek i zdejmujemy skórkę z papryki, po takich zabiegach będzie schodzić łatwo i bez większych problemów
- musimy jednak  uważać, żeby usunąć całą skórkę, gdyż nawet najmniejszy kawałek sprawi, że sos będzie gorzki
- w między czasie całą główkę czosnku owijamy szczelnie folią aluminiową i bez tłuszczu kładziemy na rozgrzaną patelnię na około 15 - 20 minut
- po tym czasie zdejmujemy czosnek z patelni, rozwijamy folię i wyciągamy idealnie upieczony i mięciutki czosnek o słodki posmaku
- czosnek obieramy z łupinek, nie sprawia to większego problemu, gdyż upieczony czosnek poprostu wyskakuje z łupinek na życzenie
- obraną paprykę i czosnek wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę
- natkę pietruszki siekamy na bardzo drobno dodajemy do masy z pieczonych papryk i pieczonego czosnku
- całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz płatkami owsianymi lub otrębami.

Idealnie nadaje się do mięsa, ryb wędzonych o mocnych smaku oraz jako sos do hamburgerów.

Smacznego:)

Dip z pieczonej papryki

Dip z pieczonej papryki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz