poniedziałek, 4 lutego 2013

lekko na tłusty czwartek

czyli ciastka francuskie z nadzieniem o smaku pina colada

Francuskie ciasteczka o smaku pina colada
100 ml białego rumu
250g serka mascarpone
100g wiórków kokosowych
1 puszka ananasa
2 płaty gotowego ciasta francuskiego
200 g cukru pudru + cukier do posypania

- ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na małe kwadraty, prostokąty (z jednego opakowania powinno wyjść około 30 płatków ciasta)
- rozgrzewamy piekarnik do 170 C i pieczemy do rumianej skórki

Nadzienie:
- wiórki kokosowe zalewamy białym rumem i odstawiamy, aby wiórki wchłonęły alkohol
- ananasa odsączamy, najpierw na durszlaku, a następnie dla pewności na papierowym ręczniku
- odsączonego ananasa kroimy w bardzo drobną kostkę
- do serka mascarpone dodajemy 200 g cukru pudru, wiórki kokosowe nasiąknięte białym rumem i ananasa, wszystko mieszkamy łyżką do uzyskania jednolitej masy.
- nadzienie odstawiamy do lodówki


Po wyjęciu ciasta francuskiego z piekarnika i przestudzeniu nakładamy na każde ciastko łyżkę kremu i przykrywamy kolejnym płatkiem ciasta francuskiego. Na koniec wszystko obsypujemy cukrem pudrem.

Smacznego:)

W wersji dla dzieci można odstąpić od moczenia wiórków w alkoholu. Ciastka są równie smaczne.

Francuskie ciasteczka o smaku pina colada

Francuskie ciasteczka o smaku pina colada

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz