Francuskie ciasteczka o smaku pina colada |
250g serka mascarpone
100g wiórków kokosowych
1 puszka ananasa
2 płaty gotowego ciasta francuskiego
200 g cukru pudru + cukier do posypania
- ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na małe kwadraty, prostokąty (z jednego opakowania powinno wyjść około 30 płatków ciasta)
- rozgrzewamy piekarnik do 170 C i pieczemy do rumianej skórki
Nadzienie:
- wiórki kokosowe zalewamy białym rumem i odstawiamy, aby wiórki wchłonęły alkohol
- ananasa odsączamy, najpierw na durszlaku, a następnie dla pewności na papierowym ręczniku
- odsączonego ananasa kroimy w bardzo drobną kostkę
- do serka mascarpone dodajemy 200 g cukru pudru, wiórki kokosowe nasiąknięte białym rumem i ananasa, wszystko mieszkamy łyżką do uzyskania jednolitej masy.
- nadzienie odstawiamy do lodówki
Po wyjęciu ciasta francuskiego z piekarnika i przestudzeniu nakładamy na każde ciastko łyżkę kremu i przykrywamy kolejnym płatkiem ciasta francuskiego. Na koniec wszystko obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego:)
W wersji dla dzieci można odstąpić od moczenia wiórków w alkoholu. Ciastka są równie smaczne.
Francuskie ciasteczka o smaku pina colada |
Francuskie ciasteczka o smaku pina colada |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz