niedziela, 10 lutego 2013

Piegowate babeczki

1 szklanka białek
1 szklanka mąki przennej
1 szklanka cukru
1 kostka masła
1 szklanka maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia

500 ml śmietanki kremówki 36%
1/4 szklanki cukru pudru
sok z 1/4 cytryny










- białka ubijamy na sztywno, dodając szczyptę soli i w miarę ubijania cukier
- masło rozpuszczamy na wolnym ogniu i zostawiamy do wystygnięcia
- do białek dodajemy mąkę, mak, proszek do pieczenia i na końcu wystudzone masło
- całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy
- masę wykładamy na blachę do babeczek, wyłożoną papilotkami
- pieczemy w temperaturze 180 C przez 25 minut (do suchego patyczka)
- po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do wystygnięcia

- śmietanę kremówkę ubijamy bardzo powoli na najwolniejszych obrotach
- pod koniec ubijania dodajemy przesiany cukier puder
- a gdy skończymy ubijanie i wyłączymy robota, powoli dolewamy sok z cytryny bardzo ostrożnie łącząc go z bitą śmietaną

- śmietaną dekorujemy babeczki w dowolny sposób i w dowolnych proporcjach

Smacznego:)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz