niedziela, 17 lutego 2013

placuszki cukiniowo - marchewkowe

Z podanych proporcji powinno wyjść około 10 placuszków o średnicy 6-7 cm. Placki są zdrowe, nie zawierają tłuszczu, anie żadnej skrobi. W gruncie rzeczy nie potrzebują tłuszczu do smażenia, w zupełności wystarczy im dobra patelnia teflonowa. Dla tych, co nie przepadają za marchewką, powiem, że nie trzeba jej wcale dodawać, co prawda wzbogaca ona smak, ale bez niej placki są również bardzo smaczne. 

placuszki z cukinii i marchewki
1 mała cukinia
1 marchewka
1 jajko
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 ząbek czosnku
sól
pieprz do smaku



















- cukinię myjemy, ale nie obieramy, ścieramy ją na dużej tarce, solimy i odstawiamy na około 30 - 40 minut,
- po tym czasie odsączamy cukinię z wody i ścieramy do niej marchewkę - również na grubych oczkach
- do masy cukiniowo-marchewkowej wbijamy jajko, wsypujemy zioła i wciskamy ząbek czosnku i doprawiamy pieprzem do smaku,
- na patelni teflonowej rozgrzewamy 1/2 łyżeczki oleju i układamy na niej placki, smażymy na wolnym ogniu, aż się zrumienią
- po zdjęciu z patelni, na wszelki wypadek, można odsączyć je jeszcze na papierowym ręczniku

Smacznego:)

placuszki z cukinii i marchewki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz