czwartek, 28 marca 2013

biała kiełbasa z cebulą i papryką

Tradycyjna biała kiełbasa, tym razem smażona wraz z cebulą i czerwoną papryką. Aromatyczna kiełbasa i warzywa doprawione chilli, czosnkiem, majerankiem i musztardą. Nie tylko na Wielkanocne śniadanie.




Biała kiełbasa z cebulą i papryką


4 białe kiełbasy surowe

4 białe cebule
2 czerwone słodkie papryki
1 chilli
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
1 łyżka oliwy
2 łyżki masła
1 łyżka majeranku










- Białe kiełbasy bardzo ostrym nożem przekrawamy na pół. 
- Na patelnie rozgrzewamy olej z masłem. Przeciętą częścią układamy białą kiełbasę na patelni i rumienimy na złoty kolor. Kiedy kiełbasa się zrumieni zdejmujemy ją z patelni. 
- Na tę samą patelnię wkładamy pokrojoną w półtalarki cebulę oraz posiekany ząbek czosnku. Solimy, doprawiamy majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem. Cebulę dusimy do miękkości. 
- Pod koniec duszenia cebuli dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę i chilli. Na wierzchu układamy białą kiełbasę (żeby się jeszcze pogrzała).
- Całość już na talerzu posypujemy szczypiorkiem lub natką pietruszki. 

W trakcie smażenia cebulę można podlać odrobiną piwa lub białego wina.

Smacznego:)

Biała kiełbasa z cebulą i papryką


 

1 komentarz:

  1. bardzo pomysłowo i pysznie.
    a te kolory! powodują tylko, że mam jeszcze większy apetyt.

    OdpowiedzUsuń