czwartek, 28 marca 2013

Domowe burgery drobiowe

Małe "conieco" dla wielbicieli burgerów. Domowy fast food. Burgery z mielonego mięsa drobiowego, doprawione na ostro. Podawane w razowej bułce w towarzystwie sałaty rzymskiej, pomidorów i musztardy. Coś dla tych, którzy lubią wiedzieć, co zjadają w hamburgerze.


Domowe burgery drobiowe


2 bułki

2 łyżki musztardy
kilka liści sałaty
kilka pomidorków
200 g mięsa z udek kurczaka
(można użyć gotowego mięsa drobiowego, ale warto sprawdzić jego skład)
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
sól
pieprz
ostra mielona papryka
majeranek
kilka kropli sosu worcester
(opcjonalnie)








- Mięso płuczemy, osuszamy i mielimy na średnich oczkach.
- Do zmielonego mięsa wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę, majeranek, dolewamy kilka kropli sosu worcester. Mięso wyrabiamy na gładką masę. 
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Formujemy burgery wielkości naszych bułek i smażymy na niedużym ogniu do momentu, kiedy się zrumienią. Jeżeli uformowaliśmy dość grube burgery warto pod koniec smażyć je pod przykrycie, żeby mięso w środku było upieczone. Burgery zdejmujemy z ognia i pozwalały im chwilę odpocząć.
- Bułki przekrawamy na pół, smarujemy musztardą, układamy liście sałaty, następnie burgery, a na niech pokrojone w talarki pomidory. Całość przykrywamy wierzchem bułki. 

Smacznego:)  

Domowe burgery drobiowe



1 komentarz:

  1. O tak, domowy burger to coś pysznego (i zdrowego!) :)

    OdpowiedzUsuń