środa, 20 marca 2013

Domowy majonez w trzech odsłonach

Jak wspominałam kilka postów wcześniej, przygotowanie domowego majonezu to świetna okazja ku temu, aby go trochę "apgrejdować". Więc dziś trzy wersje majonezu z dodatkami. Moja propozycja to klasyczny czosnek, zioła i chilli. Takie majonezy odmienią nie jedną sałatkę czy kanapkę, a ich przygotowanie nie zajmie więcej niż 10 minut. Do przygotowania wszystkich trzech można użyć blendera, ale wcale nie trzeba. Dobre mięśnie i trzepaczka też wystarczą.


czosnkowy majonez 
1 ząbek czosnku
2 żółtka
1 łyżeczka musztardy
szczypta soli
Domowy majonez w trzech wersjach
szczypta białego pieprzu
szczypta cukru
kilka kropli soku z cytryny
70 ml oleju

ziołowy majonez
2 żółtka
1 łyżka zielonej pietruszki
1 łyżka szczypiorku
1 łyżka musztardy
szczypta soli
szczypta cukru
szczypta świeżo mielonego pieprzu
szczypta cukru
1/4 łyżeczki soku z cytryny
70 ml oleju

 majonez z chilli
1 żółtko
szczypta soli
szczypta czerwonego mielonego pieprzu
szczypta cukru
kilka kropli soku z cytryny
1 łyżeczka płatków chilli lub 1/2 świeżej papryczki
70 ml oleju


 majonez czosnkowy
- do blendera wbijamy żółtka, ścieramy ząbek czosnku, dodajemy przyprawy, sok z cytryny i mieszamy aż wszystko się połączy, po kilku minutach dodajemy stopniowo olej - nie przestajemy mieszać, kiedy wlejemy cały olej, mieszamy aż masa stanie się jednolita, gładka i gęsta.  

majonez ziołowy
- do blendera wbijamy żółtka, dodajemy przyprawy, zioła i sok z cytryny, wszystko razem mieszamy na jednolitą masę, po pary minutach dolewamy stopniowo olej i mieszamy do momentu aż masa będzie gładka i jednolita (majonez z ziołami zaraz po przyrządzeniu ma rzadszą konsystencję niż tradycyjny, zmienia się ona po wstawieniu na kilka godzin do lodówki)

majonez z chilli
- do blendera wbijamy żółtka, dodajemy chilli, pozostałe przyprawy i sok z cytryny, mieszamy na gładką masę, po kilku minutach dolewamy stopniowo olej i mieszamy tak długo aż majonez osiągnie jednolitą konsystencję

Smacznego:)

Domowy majonez w trzech wersjach
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz