Pyszne ciasto drożdżowe z orzechowej w smaku mąki razowej, nadziane sosem karmelowym z migdałami, posypane delikatną kruszonką. Coś słodkiego na weekend. Ciasto drożdżowe zrobiłam na pełnym mleku, dzięki czemu stało się delikatne, nadzienie z palonego cukru, śmietanki i migdałów nadaje ciastu charakteru.
80 g drobnego cukru
200 ml śmietanki 30%
250 g migdałów
Kruszonka:
80 g mąki pszennej
80 g masła
40 g cukru
Ciasto:
500 g mąki pszennej razowej
50 g drożdży
300 ml ciepłego mleka
2 jajka
150 g cukru
szczypta soli
2 łyżki oleju
Sos karmelowo - migdałowy:
- migdały wkładamy do ciepłej wody na całą noc
- na drugi dzień wyciągamy je, odsączamy i siekamy na mniejsze części
- na patelnię wsypujemy cukier i wstawiamy na średni gaz, nie mieszamy, kiedy zrobi się brązowy zalewamy go śmietanką, cały czas mieszając, a następnie redukujemy o 1/3
- sosem z cukru i śmietanki zalewamy migdały i odstawiamy na kilka godzin do wystygnięcia
Ciasto:
- z mleka, drożdży, łyżki cukru i mąki wyrabiamy zaczyn, zostawiamy do wyrośnięcia
- do miski wsypujemy mąkę, cukier i jajka oraz sól, dodajemy zaczyn i dokładnie mieszamy
- ciasto wyrobione na gładką masę przekładamy do formy
- na ciasto wylewamy sos karmelowo - migdałowy i nacinamy ciasto kilka razy wzdłuż i wszerz, tak pocięte ciasto z sosem zostawiamy do wyrośnięcia
Kruszonka:
- z ziemnego masła, mąki i cukru wyrabiamy masę przypominającą mokry piasek
Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 C na około 60 minut
Smacznego:)
Ten sos musi być nieziemski! Pyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuńMmm, karmelowy sos *_* I drożdżowe - takie polskie, takie proste i pyszne jednocześnie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń