sobota, 16 marca 2013

Miętowe paluszki rybne

To przepis na moje ulubione paluszki rybne. Wybieram do niech zawsze rybę o ścisłym i białym mięsie, dość grubą, żeby łatwo można było pokroić ją w paski. Kluczem do sukcesu jest panierka, pełna aromatycznego czosnku i suszonej mięty, wzbogacona białym pieprzem i solą morską. Smażona na niewielkiej ilości tłuszczu, z wierzchu jest chrupiąca, a w środku delikatna i soczysta.




Miętowe paluszki rybne


500 g ulubionej ryby morskiej
(czasami wybieram dorsza, czasami mirunę)
2 jajka
200 g bułki tartej
1 łyżeczka soli morskiej
3 ząbki czosnku
2 łyżki suszonej mięty
1/2 łyżeczki białego pieprzu













- bułkę tartą, czosnek, miętę, pieprz i sól wkładamy do melaksera i miksujemy na jednolitą panierkę (wygląda jak zielony mokry piasek)
- rybę kroimy na paluszki szerokości 2 centymetrów, delikatnie solimy
- wybijamy do miski jajko i dokładnie je rozmącamy
- rybę najpierw obtaczamy w  jajku, a następnie w panierce, która bardzo ładnie pokrywa całe kawałki ryby
- rybę smażymy na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony

Smacznego:)

Miętowe paluszki rybne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz