sobota, 16 marca 2013

Sernik z jagodami na kakaowym spodzie

Leciutki sernik pełen owoców. Delikatny, kremowy i bardzo szybki w przygotowaniu. Kruche kakaowe ciasto, aksamitny krem sernikowy i kwaśne jagody - pycha:) Słodka przyjemność, ale nie do przesady:)


Sernik z jagodami


Kakaowy spód:

2 szklanki mąki
1 kostka masła
4 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
1 jajko

Masa serowa:

500 g serka kremowego
300 ml śmietanki 30 %
200 g jagód
40 g cukru pudru







- ze składników na spód zagniatamy ciasto, zagniecione ciasto wkładamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę
- po godzinie wyjmujemy ciasto i rozkładamy na dnie i bokach blaszki do pieczenia
- rozłożone ciasto wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy łuskanym grochem lub suszoną fasolą
- wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 15 minut, następnie zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze 5-7 minut, wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia
- śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając do niej cukier puder, do ubitej śmietany dodajemy po łyżce serka kremowego i mieszamy już delikatnie łyżką
- na koniec dokładamy jagody
- masę wykładamy na ostudzony spód i wkładamy do lodówki na kilka godzin
- podajemy schłodony

Smacznego:)

 
Sernik z jagodami


Sernik z jagodami

2 komentarze: