Leciutki sernik pełen owoców. Delikatny, kremowy i bardzo szybki w przygotowaniu. Kruche kakaowe ciasto, aksamitny krem sernikowy i kwaśne jagody - pycha:) Słodka przyjemność, ale nie do przesady:)
Sernik z jagodami |
Kakaowy spód:
2 szklanki mąki
1 kostka masła
4 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
1 jajko
Masa serowa:
500 g serka kremowego
300 ml śmietanki 30 %
200 g jagód
40 g cukru pudru
- ze składników na spód zagniatamy ciasto, zagniecione ciasto wkładamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę
- po godzinie wyjmujemy ciasto i rozkładamy na dnie i bokach blaszki do pieczenia
- rozłożone ciasto wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy łuskanym grochem lub suszoną fasolą
- wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 15 minut, następnie zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze 5-7 minut, wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia
- śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając do niej cukier puder, do ubitej śmietany dodajemy po łyżce serka kremowego i mieszamy już delikatnie łyżką
- na koniec dokładamy jagody
- masę wykładamy na ostudzony spód i wkładamy do lodówki na kilka godzin
- podajemy schłodony
Smacznego:)
Sernik z jagodami |
Sernik z jagodami |
wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńO rety, ale to musi być pyszne! *.*
OdpowiedzUsuń