niedziela, 17 marca 2013

Orientalne pulpeciki

Leciutkie pulpeciki z łopatki wieprzowej, marynowane w czosnku, chilli i imbirze, doprawiona sosem sojowym, z nutą kolendry i zielonej pietruszki. Lekka alternatywa dla tradycyjnych mielonych. Kiedy mamy ochotę na małą odmianę i odstępstwo od tradycji.

Orientalne pulpeciki



500 g łopatki wieprzowej
2 ząbki czosnku
2 cm imbiru
1 chilli lub 1 łyżeczka płatków chilli
pęczek zielonej pietruszki
pęczek kolendry
3 łyżki sosu sojowego
1 jajko
4 łyżki wody










- mięso mielimy na średnich oczkach
- czosnek drobno siekamy, imbir ścieramy, chilli siekamy, podobnie pietruszkę i kolendrę i wszystko dodajemy do mięsa mielonego i  mieszamy
- dodajemy sos sojowy i wkładamy do lodówki na całą noc
- na drugi dzień dodajemy 1 jajko i 4 łyżki wody i wyrabiamy na gładką masę
- z masy lepimy pulpeciki i smażymy na złoty kolor z obu stron

Smacznego:)

Orientalne pulpeciki

1 komentarz: