Leciutkie pulpeciki z łopatki wieprzowej, marynowane w czosnku, chilli i imbirze, doprawiona sosem sojowym, z nutą kolendry i zielonej pietruszki. Lekka alternatywa dla tradycyjnych mielonych. Kiedy mamy ochotę na małą odmianę i odstępstwo od tradycji.
Orientalne pulpeciki |
500 g łopatki wieprzowej
2 ząbki czosnku
2 cm imbiru
1 chilli lub 1 łyżeczka płatków chilli
pęczek zielonej pietruszki
pęczek kolendry
3 łyżki sosu sojowego
1 jajko
4 łyżki wody
- mięso mielimy na średnich oczkach
- czosnek drobno siekamy, imbir ścieramy, chilli siekamy, podobnie pietruszkę i kolendrę i wszystko dodajemy do mięsa mielonego i mieszamy
- dodajemy sos sojowy i wkładamy do lodówki na całą noc
- na drugi dzień dodajemy 1 jajko i 4 łyżki wody i wyrabiamy na gładką masę
- z masy lepimy pulpeciki i smażymy na złoty kolor z obu stron
Smacznego:)
Orientalne pulpeciki |
Mielone w orientalnej wersji? Jestem na tak :)
OdpowiedzUsuń