Słowo się rzekło, będzie sałatka. I mam świadomość, że "sałatka" to za duże słowo. Po prostu smażę krewetki z czosnkiem, chilli i natką pietruszki, następnie dodaję młody bób i cieciorkę, całość dla kontrastu wieńczę plasterkami kindziuka, jego słono-ostry smak to fajna przeciwwaga dla słodkich i delikatnych krewetek. Przed podaniem skrapiam sokiem z limonki. Moja wariacja na temat tradycyjnych krewetek z chorizo i białą fasolą.
Ciepła sałatka z krewetkami |
300 g obranych krewetek
1małe chilli
2 ząbki czosnku
1 pęczek zielonej pietruszki
100g kindziuka
250 g bobu (może być mrożony)
200 g cieciorki z puszki
1/2 limonki
- krewetki obieramy i płuczemy
- siekamy czosnek, chilli i pietruszkę
- na nierozgrzane olej wkładamy posiekany czosnek, chilli i pietruszkę, delikatnie solimy i smażymy 2 minuty
- następnie wkładamy na patelnię krewetki i smażymy, aż zrobią się różowe
- zdejmujemy z patelni krewetki i dodajemy bób i cieciorkę, nie smażymy zbyt długo, tylko podgrzewamy
- na osobnej patelni układamy kindziuk i chwilę smażymy
- zdejmujemy z ognia warzywa i układamy na talerzu, następnie, krewetki i kindziuk, całość skrapiamy sokiem z limonki
Jeżeli kupimy krewetki ugotowane i zamrożone, to przed przygotowanie warto je rozmrozić.
Smacznego:)
Ciepła sałatka z krewetkami |
dla mnie rewelacja!
OdpowiedzUsuń