poniedziałek, 18 marca 2013

Domowy rosół z lanymi kluskami z mąki razowej

Rosół pełny smaku warzyw i mięsa, z bardzo wyraźnym aromatem chilli i czosnku. Trochę ostrości, którą dzieli się z wywarem suszona papryczka i odrobinę słodyczy jaką daje gotowany czosnek. Jak w każdym rosole, magia dzieje się sama, wystarczy w odpowiedniej kolejności wszystko dodać i pozwolić się temu długo, długo gotować. Ze składników, które podaję powinno wyjść 2 - 3 litry dobrego rosołu. Rosół najlepiej smakuje z zacierkami. Ja wypróbowałam te z mąki razowej i nie odbiegają smakiem, ani konsystencją od tych z mąki pszennej, a są o wiele zdrowsze, więc polecam.

Rosół

3-4 marchewki
2 pietruszki
kawałek kapusty włoskiej lub pekińskiej
1 por
1 seler
1 łyżka suszonego lubczyku lub garść świeżego
300 g mięsa z kurczaka (udka, skrzydełka)
300 g wołowiny na rosół (szponder)
2 suszone papryczki chilli
pół główki czosnku
sól około 2 łyżek
świeżo mielony pieprz około 1 łyżeczki

kluski lane

2 jajka
120 g mąki pszennej razowej
szczypta soli




- dokładnie płuczemy mięso i zalewamy je zimną wodą, nie solimy, tylko wstawiamy na malutki gaz i gotujemy około 1 i 1/2 godziny
- w tym czasie obieramy wszystkie warzywa, dzielimy na mniejsze części, jeśli istnieje taka konieczność
- po 1 i 1/2 godziny do mięsa dokładamy wszystkie warzywa, a 20 minut później wszystko solimy, nadal gotujemy na bardzo wolnym ogniu
- co jakiś czas sprawdzamy, czy warzywa zmiękły, w momencie kiedy będą już na wpół miękkie dokładamy chilli i przekrojone na pół ząbki czosnku (nie ma sensu ich miażdży, ścierać itp. i tak oddadzą swój smak, a łatwiej będzie można je z rosołu wyciągnąć)
- pozostawiamy na gazie jeszcze około 1 godziny
- na koniec próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku
- przecedzamy i podajemy z lanym kluseczkami

Tuż przed końcem gotowania rosołu warto przygotować zacierki. Odlewamy w tym celu kilka chochelek rosołu do rondelka. Jajka łączymy z solą i mąką na jednolitą masę, a następnie widelcem lub nożem ściągamy z miski malutkie kluseczki. Trzeba pamiętać, że ścinają się błyskawicznie, a jak za długo będą w wodzie to się rozpadną, więc lepiej podzielić ich gotowanie na kilka partii. 

Rosół wyśmienicie smakuje w towarzystwie marchewki i zielonego szczypiorku lub pietruszki.

Smacznego:)

Rosół

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz