poniedziałek, 18 marca 2013

Kurczak w suszonych pomidorach i oliwkach

Pieczony kurczak z aromatem rozmarynu i czosnku, w towarzystwie suszonych pomidorów i oliwek. Z zewnątrz chrupiąca skórka, a w środku delikatne mięsa pełne aromatu. Do tego przepisu używam suszonych pomidorów bez zalewy, przygotowuję ją sama w dzień poprzedzający pieczenie kurczaka. Wymaga trochę więcej zachodu, ale efekt jest nieporównywalnie lepszy i to pomidory nadają kurczakowi niesamowitą intensywną barwę i smak. 


Kurczak z suszonymi pomidorami i oliwkami





1 cały kurczak
10 pomidorów suszonych
1/2 szkl oliwy
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka płatków chilli
1 łyżeczka soli
300 g zielonych oliwek
2 cebule









Zalewa z pomidorów:
- suszone pomidory zalewamy oliwą, doprawiamy przekrojonymi na pół ząbkami czosnku, rozmarynem, chilli oraz solą, zostawiamy na całą noc, aby pomidory zmiękły

- kurczaka dokładnie płuczemy i osuszamy dzielimy na mniejsze części (udka, skrzydełka), piersi odkładamy na inny raz
- kurczaka układamy w naczyniu do pieczenia
- pomidory, które nasiąknęły zalewą dzielimy na mniejsze części i układamy obok kurczaka, podobnie robimy z oliwkami i pokrojonymi na ćwiartki z cebulami,a następnie całość pokrywamy pozostałą zalewą razem z czosnkiem i chilli
- odstawiamy w chłodne miejsce na około 2 godziny
- nagrzewamy piekarnik do 180 C (bez termoobiegu) i wstawiamy kurczaka na około 2 godziny
- podajemy z domowym chlebem lub bagietką

Smacznego:)

Kurczak z suszonymi pomidorami i oliwkami

Kurczak z suszonymi pomidorami i oliwkami

Kurczak z suszonymi pomidorami i oliwkami

2 komentarze:

  1. Brak komentarzy???
    Wspaniałe, przepyszne, aromatyczne, pikantne, z charakterkiem!
    Gratuluję przepisu.
    Wkradł się mały błąd, w opisie podany jest tymianek, ale ma być rozmaryn, tak na marginesie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie :) Błędy już poprawione :) Pozdrawiam gorąco

      Usuń