wtorek, 19 marca 2013

Pikantna zupa cebulowa z kurczakiem

Aromatyczna zupa cebulowa na smażonych udkach z kurczaka, z selerem naciowym i masłem solonym solą morską. Karmelizowana na maśle cebula, doprawiona majerankiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Z podanych proporcji wyjdą dwie solidne porcje. Można podawać z grzankami, a w wersji dla drwala ze smażonymi ziemniaczkami. 



Zupa cebulowa z kurczakiem
300 g filetów z udźca kurczaka
1 łyżka soli
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 chilli
2 łyżeczki majeranku
2 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła solonego
300 g cebuli
2 łodygi selera naciowego
1 marchewka
1 l gorącej wody


- filet dokładnie płuczemy i kroimy w kostkę 3x3
- na patelni rozgrzewamy oliwę i wkładamy na nią kurczaka, doprawiamy solą, mieloną papryką , majerankiem, liściem laurowym i zielem angielskim, smażymy przez około 10 minut, ściągamy z patelni do garnka, zostawiając olej z przyprawami na patelni,
- na patelnię wkładamy pokrojoną w piórka cebulę i dokładamy łyżkę solonego masła oraz chilli i smażymy na wolnym ogniu aż cebula się skarmelizuje.
- skarmelizowaną cebulę przekładamy do tego samego garnka, co kurczaka
- na patelnię wkładamy pokrojony seler naciowy i startą na grubych oczkach marchewkę, przesmażamy kilka chwil i dokładamy do garnka z cebulą i kurczakiem
- garnek zalewamy gorącą wodą i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godziny

Smacznego:)

Zupa cebulowa z kurczakiem



2 komentarze:

  1. Musi świetnie smakować, słodko, pikantnie i majerankowo. Nie wiem dlaczego, ale rozbawił mnie "udziec kurczaka" - chyba dlatego, że brzmi tak poważnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowna! dopisuję do swojej 'to do list' :)

    OdpowiedzUsuń