Domowy majonez |
1 żółtko
10 łyżek oleju
1/2 łyżeczki musztardy
(jak wybieram ostrą)
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1/4 łyżeczki soku z cytryny
Niezwykle pomocny będzie blender, ale ręcznie też się da:)
- Żółtka mieszamy z musztardą, solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny, ubijamy na gładką, pulchną masę, stopniowo dolewamy oleju - po łyżce, nie przerywamy miksowania (ubijania), będzie gotowe kiedy osiągnie jednolitą strukturę i puszystą konsystencję. Chwila cierpliwości i mamy coś pysznego:)
Domowy majonez |
Zgadzam się z Tobą, domowy jest najlepszy!
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcia.
Pozdrawiam:)