środa, 27 marca 2013

Kacze udka w majeranku i cebuli

Rumiane kacze udka, marynowane w majeranku i kolorowym pieprzu, długo duszone w sosie z cebuli. Podawane na pure ziemniaczanym z gałką muszkatołową. Propozycja na Wielkanocny obiad. 

Kacze udka w majeranku i cebuli



2 kacze udka

1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
szczypta soli
2 cebule
500 ml bulionu
odrobina oliwy

Pure ziemniaczane:
3-4 duże ziemniaki
1/4 szkl mleka
1 łyżka masła
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta świeżo mielonego pieprzu





- Udka dokładnie płuczemy, osuszamy i nacieramy majerankiem i rozgniecionym kolorowym pieprzem oraz solą. Odstawiamy na noc do lodówki.
- Na drugi dzień rozgrzewamy oliwę na patelni i na rozgrzaną układamy udka. Pozwalamy im się dobrze zrumienić z obu stron (na średnim ogniu trwa to około 10 - 15 minut na stronę). Następnie odlewamy nadmiar wytopionego tłuszczu.
- Cebulę kroimy w bardzo dużą kostkę i dokładamy do udek. Smażymy około 1 minuty i zalewamy wszystko połową bulionu. Przykrywamy i zmniejszamy gaz. Kiedy bulion się zredukuje, dolewamy drugą połowę i ponownie przykrywamy. Duszenie powinno potrwać około 1 -2 godzin.
- W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie. Do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków dolewamy mleko i dokładamy masło. Całość ubijany na puszystą masę. Pod koniec ubijana ścieramy odrobinę gałki muszkatołowej i dodajemy odrobinę świeżo mielonego pieprzu.
- Na talerz wykładamy pure, podlewamy je sosem z duszenia kaczki i cebuli. Obok układamy zrumienione udka.

Smacznego:)

Kacze udka w majeranku i cebuli

5 komentarzy:

  1. Dzisiaj się do Ciebie wpraszam na śniadanie i na obiad! :) hehe :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedyny przepis po którym mogę zjeść udka, których w zasadzie nie lubię. Ale z tego przepisu wychodzą naprawdę pyszne. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że mój przepis przypadł do gustu. Pozdrawiam

      Usuń