środa, 27 marca 2013

Sałatka śledziowa z czerwoną cebulą, jajkiem i ziemniaczkami

Sałatka śledziowa z czerwoną cebulką, ziemniaczkami i jajkiem. Słone śledzie, ostro - słodka cebula z octem winnym i miodem, ziemniaki gotowane w mundurkach, musztarda i jajko na twardo. Rybna przekąska, nie tylko w trakcie postu. 

Sałatka śledziowa


3 filety śledziowe solone

2 cebulki czerwone
4 ziemniaki
2 jajka
1 łyżeczka octu winnego
1/4 łyżeczki miodu lub cukru
szczypta soli
1 łyżeczka musztardy
1/4 łyżeczki oliwy












- Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy bez obierania w osolonej wodzie.
- Śledzie solone lekko płuczemy z zalewy i kroimy w cienkie paseczki.
- Cebule kroimy w piórka lub kostkę, zalewamy octem oraz miodem, doprawiamy odrobiną soli i musztardy. Odstawiamy na chwilkę.
- Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie.
- Wystudzone ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Układamy na talerzu.
- Cebulę mieszamy ze śledziami i układamy na ziemniaczkach.
- Jajka kroimy w ćwiartki i układamy między śledziami.
- Całość możemy skropić odrobiną oliwy.

Smacznego:)

Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa


2 komentarze:

  1. Super propozycja także na wielkanocny stół! Czerwona cebula na pewno dodaje tego czegoś:D


    Przy okazji zachęcam do likwidacji obowiązku przepisywania słów z obrazków przy komentarzach. trochę to denerwujące.

    OdpowiedzUsuń