czwartek, 28 marca 2013

Tort "trzy czekolady"

Tort pełen czekolady - białej, gorzkiej i mlecznej. Dwa biszkopty, dwa kremy i jedna mleczna polewa. Coś dla czekoladowych łasuchów, które lubią spędzić trochę czasu w kuchni. Biszkopty piekę w tortownicy, o średnicy 25 cm.

Biszkopt biały
2 jajka
Tort "trzy czekolady"

1/2 szkl cukru
1/2 szkl mąki pszennej

Biszkopt kakaowy
5 jajek
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl kakao

Krem biały
300 g białej czekolady
400 g śmietanki 36%

Krem ciemny
200 g czekolady gorzkiej 74 %
400 g śmietanki 36%

Polewa
400 g czekolady mlecznej
100g śmietanki
50 ml mleka
50 g masła

Do nasączenia: 500 ml aroniówki

Biszkopt biały
- Białka oddzielamy do żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier.
- Do ubity białek dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy na wolnych obrotach.
- Następnie do masy przesiewamy mąkę i mieszamy szpatułką.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160 C i pieczemy około 15 minut - do suchego patyczka.

Biszkopt kakaowy

- Białka oddzielamy do żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier.
- Do ubity białek dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy na wolnych obrotach.
- Następnie do masy przesiewamy mąkę z kakao i mieszamy szpatułką.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160 C i pieczemy około 25 - 30 minut - do suchego patyczka.

Biszkopty odstawiamy do wystygnięcia. Biszkopt kakaowy dzielimy na dwie części. Każdy biszkopt nasączamy aroniówką.

Krem biały
- Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
- Śmietanę ubijamy na wolnych obrotach na sztywno.
- Dwie łyżki śmietany mieszamy z przestudzoną białą czekoladą. Powstałą masę mieszamy z resztą bitej śmietany.  

Krem ciemny
- Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
- Śmietanę ubijamy na wolnych obrotach na sztywno.
- Dwie łyżki śmietany mieszamy z przestudzoną białą czekoladą. Powstałą masę mieszamy z resztą bitej śmietany.  

Na ciemny biszkopt wykładamy krem z gorzkiej czekolady i przykrywamy go białym biszkoptem. Kolejna warstwa to krem z białej czekolady. Wszystko wieńczymy ciemnym biszkoptem. Całość wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

W tym czasie rozpuszczamy (w kąpieli wodnej) wszystkie składniki na polewę. Delikatnie mieszamy je, aby się połączyły. Ciepłą polewą dekorujemy tort.  Wstawiamy do lodówki na całą noc.

Jeżeli kremy po przyrządzeniu będą zbyt rzadkie warto włożyć je na chwilę do lodówki.


Smacznego:)


Tort "trzy czekolady"

Tort "trzy czekolady"



2 komentarze: