czwartek, 21 marca 2013

Zapiekanka na bakłażanie

Jak odchudzić zapiekankę? Bakłażanem! Zapiekanka z grillowanego bakłażana z aromatycznym i soczystym kurczakiem, słodką cebulką i marchewką, pomidorkami koktajlowym, czosnkiem i morzem zielonej pietruszki. Chuda odpowiedź na mączną i pełną kalorii zapiekankę z makaronem i żółtym serem. 


Zapiekanka na bakłażanie





500 g filetów z udek kurczaka
1 duża cebula
2 małe marchewki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonej bazylii
200 g mozzarelli
10 szt pomidorków koktajlowych
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 szkl bulionu
1/2 łyżeczki płatków chilli







- Kurczaka płuczemy i kroimy w kostkę 2x2 cm.
- Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka, doprawiamy go solą, chilli oraz bazylią, smażymy kilka minut.
- Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i cebulę oraz posiekany czosnek, smażymy aż warzywa zmiękną, od czasu do czasu podlewamy bulionem.
- Na koniec dodajemy pomidorki koktajlowej - przekrojone na pół, zieloną pietruszkę - posiekaną i koncentrat pomidorowy. Wszystko razem gotujemy przez 5-7 minut.
- Bakłażana kroimy na kilkumilimetrowe krążki i smażymy na patelni - najlepiej grillowej i suchej.
- Na dnie naczynia do zapiekana, wysmarowanego odrobiną oliwy z oliwek, układamy bakłażana. Zalewamy sosem z kurczakiem, całość przykrywamy mozzarellą. Takie warstwy układamy do wyczerpania składników.
- Całość zapiekamy pod grillem, aż wierzchnia warstwa sera zrumieni się.

Smacznego:)

Zapiekanka na bakłażanie

Zapiekanka na bakłażanie

Zapiekanka na bakłażanie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz