piątek, 22 marca 2013

Czekoladowe ciastka dla potwora

Ciastka z taką liczbą czekolady, że aż strach. Mleczna, gorzka, biała - dla każdego coś dobrego! Ciastka, które się kocha od pierwszego kęsa. Przepis, po mały śledztwie, znalazłam na blogu bistromama.pl, trochę dostosowałam go do swojej kuchni i wyszło cudo. Czekoladowa bajka!

Czekoladowe ciastka dla potwora





200 g czekolady gorzkiej 74 %
200 g czekolady mlecznej
160 g cukru
110 g mąki pszennej razowej
2 jajka
60 g masła
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 laski wanilii









- W kąpieli wodnej (miskę ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą, ale tak aby nie dotykała lustra wody) roztapiamy 100 g czekolady gorzkiej i 100 g czekolady mlecznej wraz z masłem i ziarnami wanilii.
- W tym samym czasie ubijamy dwa całe jajka z cukrem na gładką, puszystą masę.
- Roztopioną czekoladą zdejmujemy z kąpieli wodnej i zostawiamy na chwilkę do przestygnięcia.
- Odmierzamy mąkę, a następnie mieszamy ją z solą i proszkiem do pieczenia.
- Przestudzoną czekoladę z masłem dodajemy do masy jajecznej. Cały czas mieszając wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. 
- Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę (100 g gorzkiej i 100 g mlecznej). Całość mieszamy łyżką.
- Na blachę wykładamy papier do pieczenia lub folię aluminiową, a następnie łyżeczką nakładamy porcje ciasta. Warto zostawić między porcjami odstępy, gdyż ciastka urosną i rozleją się. 
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni C. Jeżeli lubimy ciastka mocno kruche zostawiamy je w piekarniku na 20 minut, jeżeli zależy nam na miękkim wnętrzu wyciągamy je po 13-15 minutach. Nie należy się przejmować, jeżeli ciastka po wyciągnięciu będą miękkie (mogą się wydawać niedopieczone), ale stwardnieją wciągu kilku minut. 
- Najlepsze są kiedy już wystygną. Ale na pocieszenie powiem, że stygną wciągu kilku minut.

Smacznego:)

Czekoladowe ciastka dla potwora

Czekoladowe ciastka dla potwora

Czekoladowe ciastka dla potwora

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz