piątek, 22 marca 2013

Chleb na piwie

Pyszny pszenny chleb na piwie. Chrupiący z zewnątrz i puszysty w środku. Bardzo prosty w przygotowaniu, nie wymaga zakwasu ani zaczynu z drożdży. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i ulubionym piwem... i w sumie gotowe! Przepis pochodzi z książki  "Tradycyjne pieczywo" E. Trojan. Niestety proporcje w niej podane nie pozwalają na wyrobienie gładkiego ciasta, dlatego odrobina moich modyfikacji.


Chleb na piwie



800 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
3 łyżeczki cukru
3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
500 ml piwa
2 łyżki roztopionego masła
olej do wysmarowania foremki













- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem.
- Dolewamy piwo i wyrabiamy gładkie, lekkie ciasto, które odchodzi od rąk i miski.
- Ostawiamy na chwilę w ciepłe miejsce.
- Piekarnik rozgrzewamy do temp 180 C.
- Chleb układamy na blasze wysmarowanej olejem lub oliwą. Uformowany bochenek smarujemy roztopionym masłem (można posypać go ulubionymi ziołami lub grubą solą).
- Pieczemy przez około 1 godzinę.

Dobra wiadomość dla tych, którzy lubią ciepły chleb - przepis nie zawiera drożdży, więc bez większych konsekwencji dla naszego zdrowia można go jeść na ciepło.

Smacznego:) 

Chleb na piwie

2 komentarze:

  1. A nie lepiej Upiec chleb a potem jeść i popijać piwem? :P

    OdpowiedzUsuń