sobota, 23 marca 2013

Jajka zawijane na majonezie chrzanowym

Gotowane wiejskie jajka, zawijane w aromatyczną szynkę dojrzewającą, w towarzystwie świeżego, zielonego szczypiorku. Całość ułożona na domowym majonezie z tych samym jaj, połączonym z odrobiną świeżo startego chrzanu.


Jajka na chrzanowym majonezie


Domowy majonez z chrzanem

1 żółtko  
10 łyżek oleju
1/2 łyżeczki musztardy
(jak wybieram ostrą)
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1/4 łyżeczki soku z cytryny
3 cm świeżego chrzanu

4 jajka
100g szynki dojrzewającej
pęczek szczypiorku







- Przygotowujemy domowy majonez wg tego przepisu.
- Chrzan ścieramy na drobnych oczkach i dodajemy na sam koniec do majonezu. Odstawiamy na chwilę.
- Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie.
- Szynkę kroimy na cieniutki paseczki.
- Pędy szczypiorku kroimy na 4-5 cm kawałki.
- Jajka obieramy ze skorupek i dzielimy na ćwiartki. Każdą ćwiartkę obkładamy szczypiorkiem i owijamy szynką.
- Na talerzu układamy majonez z chrzanem, a następnie owinięte jajka. 

Smacznego:)

Jajka na chrzanowym majonezie



 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz