Kurczak w rozmarynie, czosnku i cytrynie |
2 kg udek z kurczaka
2 cytryny
1 łyżka soli gruboziarnistej
1 łyżeczka białego pieprzu
5 ząbków czosnku
4-5 gałązek rozmarynu
2 łyżki oliwy z oliwek
- Kurczaka dokładnie płuczemy i osuszamy.
- Na dnie naczynia do pieczenia rozsmarowujemy łyżkę oliwy, układamy trzy gałązki rozmarynu i pociętą na plasterki połowę cytryny.
- Na rozmaryn układamy kurczaka.
- Do miski wsypujemy sól, przeciskamy przez prasę dwa ząbki czosnku, dokładamy listki z 3 gałązek rozmarynu, wlewamy łyżkę oliwy i sok z połowy cytryny. Całość dokładnie mieszamy i nacieramy marynatą kurczaka.
- Pozostałe ząbki czosnku dzielimy na połówki i wciskamy między udka.
- Drugą cytrynę obieramy z skórki, kroimy na mniejsze części i układamy w lukach pomiędzy mięsem.
- Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i pieczemy dwie godziny. Nie używając termoobiegu! :)
Smacznego:)
Kurczak w rozmarynie, czosnku i cytrynie |
Uwielbiam połączenie czosnku, cytryny i rozmarynu z kurczakiem. Musiał być pyszny! :)
OdpowiedzUsuńBył:)))
Usuńwygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Szczerze polecam:) Wypróbowany nie raz:)
OdpowiedzUsuń