sobota, 23 marca 2013

Kurczak w rozmarynie, czosnku i cytrynie

Delikatny cytrynowy kurczak. Chrupiąca skórka, delikatny posmak rozmarynu i czosnku. Wolno pieczony, bez termoobiegu. Świeże zioła, aromatyczny czosnek i cierpliwość - klucz do sukcesu!

Kurczak w rozmarynie, czosnku i cytrynie





2 kg udek z kurczaka
2 cytryny
1 łyżka soli gruboziarnistej
1 łyżeczka białego pieprzu
5 ząbków czosnku
4-5 gałązek rozmarynu
2 łyżki oliwy z oliwek











- Kurczaka dokładnie płuczemy i osuszamy. 
- Na dnie naczynia do pieczenia rozsmarowujemy łyżkę oliwy, układamy trzy gałązki rozmarynu i pociętą na plasterki połowę cytryny. 
- Na rozmaryn układamy kurczaka. 
- Do miski wsypujemy sól, przeciskamy przez prasę dwa ząbki czosnku, dokładamy listki z 3 gałązek rozmarynu, wlewamy łyżkę oliwy i sok z połowy cytryny. Całość dokładnie mieszamy i nacieramy marynatą kurczaka. 
- Pozostałe ząbki czosnku dzielimy na połówki i wciskamy między udka. 
- Drugą cytrynę obieramy z skórki, kroimy na mniejsze części i układamy w lukach pomiędzy mięsem. 
- Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i pieczemy dwie godziny. Nie używając termoobiegu! :)

Smacznego:)

Kurczak w rozmarynie, czosnku i cytrynie

4 komentarze: