Zielony karczek. Delikatna karkówka usmażona na grillu lub patelni grillowej. Marynowana w grubej soli i kolorowym pieprzu. Podawana w otoczce ze świeżych ziół - natki pietruszki, bazylii i szczypiorku, z oliwą z oliwek, sokiem z limonki i ostrą musztardą. Ciepło - zimne danie. Karkówka dobra z ciepłymi ziemniaczkami, na kanapka lub na liściach sałaty.
1 łyżeczka grubej soli
1 łyżeczka kolorowego pieprzu (całe ziarna)
1 pęczek natki pietruszki
1 garść bazylii
1 pęczek szczypiorku
szczypta soli
sok z 1/4 limonki
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
1/2 żółtego chilli
2 ząbki czosnku
- Karkówkę kroimy na plastry grubości 1 cm. Doprawiamy je solą i pieprzem (pieprz tłuczemy w moździerzu lub mielimy na grubo). Odstawiamy na pół godziny.
- Po ok. pół godziny smarujemy karkówkę 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek i smażymy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej.
- W czasie, kiedy piecze się karkówka można przygotować otoczkę z ziół.
- Pietruszkę, bazylię i szczypiorek siekamy na drobno. Do ziół dolewamy oliwę i sok z limonki. Dokładamy posiekane chilli i starty czosnek. Na koniec wszystko łączymy z musztardą i odrobiną soli.
- Usmażone karkówki przekładamy do ziół i obtaczamy ją z obu stron. Jeżeli podaje ją na ciepło to wyciągamy po 1-2 minutach. Jeżeli chcemy podać na zimno, to zostawiamy w ziołach do momentu podania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz