Leciutkie ciasto jagodowe. Puszysty spód biszkoptowy i delikatna serowo-maślana góra, do tego dużo, dużo jagód i trochę słodyczy. Trzykrotnie mielony serek, puszysta bita śmietana i leśne owoce - ciacho na środek tygodnia. Proporcje podane na tortownicę o średnicy 30 cm.
6 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Góra
500 g serka trzykrotnie mielonego
375 ml śmietanki 30 %
10 łyżek cukru pudru
300 g mrożonych jagód
- Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem. Z białek ubijamy sztywną pianę.
- Do żółtek dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Następnie łopatką dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 170 C i pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia.
- W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Śmietankę ubijamy na sztywno. Serek mieszamy z cukrem pudrem i rozmrożonymi jagodami (bez soku, który z nich wyciekł). Do mieszanki serka i jagód dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy.
- Gotową masę wykładamy na wystudzony spód. Całość wkładamy do lodówki na noc.
Wiosennie się zrobiło :)
OdpowiedzUsuńach te jagódki:) i w tak słodkiej wersji mniam:)
OdpowiedzUsuń