piątek, 5 kwietnia 2013

Sałatka z kurczaka marynowanego na odwrót

Delikatna, wiosenna sałatka w pięknych kolorach. Soczysty kurczak, krucha młoda sałata rzymska i czerwona cebula. To wszystko pod dressingiem z soków ze smażenia kurczaka i aromatycznych przypraw - świeże chilli, czosnek, imbir, cukier trzcinowy i ocet ryżowy. Sałatka pod tytułem "Wiosno przybądź!" Cały sekret kryje się w marynowaniu kurczaka - nie przed, ale tuż po usmażeniu.

Sałatka z kurczakiem marynowanym na odwrót


1 pojedyncza pierś z kurczaka

1 łyżka masła
4 łyżki oleju
1/2 chilli żółtego
1/2 chilli czerwonego
1 ząbek czosnku
1 cm imbiru
sól
1/4 łyżeczki cukru trzcinowego
kilka kropli octu ryżowego
kilka małych sałat rzymskich
słodka czerwona papryka
czerwona cebula
kilka łodyżek szczypiorku







- Na patelni rozgrzewamy olej z łyżką masła i układamy na nim rozbitą delikatnie pierś z kurczaka. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
- W tym czasie na talerz wylewamy trzy łyżki oliwy, wciskamy czosnek i dodajemy siekane chilli, starty imbir, cukier trzcinowy, ocet ryżowy, szczyptę soli i posiekany szczypiorek. Wszystko mieszamy i odstawiamy. 
- Upieczonego kurczaka przekładamy na talerz z marynatą i odstawiamy na kilka minut. Marynata nie będzie przykrywać całego kurczaka, po kilku minutach znowu go obrócimy. 
- Na paterze lub talerzu układamy pociętą sałatę rzymską, paprykę słodką czerwoną i czerwoną cebulę. 
- Kurczaka obtoczonego z obu stron w marynacie, kroimy w mniejsze kawałki i układamy na talerzu z sałatą. Całość skrapiamy marynatą, która pozostała z mięsa. 

Smacznego:) 

Sałatka z kurczakiem marynowanym na odwrót

Sałatka z kurczakiem marynowanym na odwrót

Sałatka z kurczakiem marynowanym na odwrót



2 komentarze:

  1. Super pomysł z ta marynata po smażeniu a danie pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Przywiodły Mnie tu piękne zdjęcia :) Aż zachęcają do jedzenia! Takie kolorowe danie na przywołanie wiosny.

    OdpowiedzUsuń